Pentru că trăim într-o lume în care tehnologia se regăsește în mai toate domeniile, nu mai trebuie să găsim noi știrile, ne găsesc ele pe noi. Fiecare avem identități unice, un trecut, valori și poate, povești de viață care ne modelează viziunile asupra lumii. Deși este important să fim conștienți de lumea din jurul nostru, este important și să stabilim limite atunci când ne confruntăm cu conținutul media dificil și abundent.
Fii atent la capacitatea ta de a discuta un subiect și stabilește niște limite atunci când este necesar.
Deși este important să ne educăm despre starea lumii și, uneori, să fie nevoie să consumăm conținut mai puțin plăcut, este esențial să rămânem conștienți de limitele noastre emoționale. Dacă simți că discutarea unui anumit subiect este prea stresantă, este bine să oprești conversația. Poate să-ți pese foarte mult de un subiect anume și totuși să ai nevoie de o pauză de la el uneori.
Observați cum vă afectează anumite surse de știri.
Trăim într-o perioadă care oferă multiple opțiuni de acces la știri, fiecare cu provocări diferite. De exemplu, vizionarea știrilor la televizor cu familia sau prietenii oferă o experiență diferită față de utilizarea unei aplicații de știri de pe telefon. Atunci când consumăm știri în compania altora, experiența poate deveni colectivă. Aceste experiențe ne pot aduce provocări, cum ar fi nevoia de a-ți gestiona reacțiile în prezența altora și, eventual, a-ți afirma opiniile atunci când te confrunți cu reacții opuse din partea altora. În schimb, interacțiunea cu știrile pe cont propriu (de exemplu, aplicații de știri, radio etc.) vă permite confidențialitatea să vă procesați emoțiile, deși poate stimula autoizolarea.
Stabiliți o limită de timp.
Ai rămas vreodată ancorat in vizionarea știrilor mai mult decât ți-ai propus? Nu ești singurul. Stabilirea unei limite de timp clare te poate ajuta să exersezi limitele emoționale. Luați în considerare, de asemenea, momentul din zi în care interacționați cu știrile. De exemplu, rețineți că consumul lui la prima oră dimineața poate da tonul pentru restul zilei sau consumul chiar înainte de culcare vă poate perturba tiparele de somn. Poți seta o alarmă pe telefon pentru a-ți atrage atenția atunci când stai prea mult timp concentrat pe știri. Limitându-ți consumul, vei avea mai multă grijă de tine, de starea ta mentală și poți chiar preveni o eventuală stare de oboseală specifică.
Când ne simțim stresați de starea lumii din jurul nostru, poate fi ușor să ne retragem în noi înșine și să permitem emoțiilor noastre dificile să se agraveze fără a le elibera. Data viitoare când te simți epuizat emoțional de știri, provoacă-te să iei legătura cu cineva apropiat, cu care îți este ușor să vorbești. Indiferent dacă alegi să vorbești despre situațiile care te neliniștesc sau pur și simplu vorbiți despre ceva care nu are legătură, te poate ajuta să te simți mai calm, conexiunea socială în aceste momente stresante poate fi foarte importantă.
Verificați-vă cu voi înșivă – cum vă simțiți în acest moment?
Înainte și după ce urmărești știrile, întrebă-te cum te simți. Esti trist? Frustrat? Ușurat? A deveni mai conștient de experiența ta interioară te poate ajuta să stabilești limite emoționale și să-ți înțelegi reacțiile mentale, emoționale și fiziologice. De exemplu, atunci când te simți triggeruit de un eveniment din știri, s-ar putea să experimentezi atât reacții emoționale (de exemplu, anxietate, tristețe, stres etc.), cât și reacții fiziologice (de exemplu, ritm cardiac crescut, neliniște, transpirație etc.).
Creează-ți un plan de “prim ajutor” pe care te poți baza la nevoie.
Să avem grijă de noi este esențial! Fără această îngrijire, rămânem obosiți și incapabili să susținem cu toată inima ceea ce ne pasă. Acest plan de îngrijire de sine poate fi făcut în jurul unor activități care necesită un efort minim. Iată câteva idei:
- Oferă-ți 60 de secunde pentru a respira profund din abdomen
- Creează o listă cu melodii relaxante, care să te liniștească sau să te facă să te simți mai bine atunci când le asculți.
- Notează ceea ce gândești și simți în acel moment – externalizează.
- Sună un prieten pentru a procesa emoțiile sau pur și simplu discutați despre ceva ce nu are legătură.
- Mergeți la o plimbare (fără să aduceți cu voi gadgeturi, smartwatchuri, tehnologie în general) în timp ce acordați atenție respirației.
- Practicați relaxarea musculară progresivă pentru a elibera tensiunea purtată în corpul dumneavoastră.
Ca o concluzie…
Stabilirea limitelor emoționale în jurul știrilor și să ai grijă de tine nu înseamnă că nu îți pasă de problemele în cauză. Nu înseamnă că ești o persoană rea sau nu ai empatie. Ești uman și este important să-ți odihnești mintea, corpul și sufletul. Când îți onorezi limitele și îți permiți să te reîncarci, ești capabil să fii cel mai bun sine pentru tine și pentru ceilalți.