Cum muzica ne influențează starea de spirit

In aceasta perioada, in care trebuie sa stam mai mult in casa, poate de plictiseala, poate pentru ca ne ajuta de-a lungul unei zile de izolare, apelam la muzica ca la un prieten drag care ne binedispune de fiecare data.  Unii preferam muzica data tare, unii o preferam pe fundal, altii vrem muzica ritmata, altii mai lenta. Se pare ca ce fel de muzica ascultam ne influenteaza si starea de spirit, stare destul de pusa la incercare in perioada aceasta.

De-a lungul timpului, cercetatorii au demonstrat cum muzica ne influenteaza neurologic, cum parti ale creierului nostru se modifica (RMN) si reactioneaza la auzul anumitor melodii, cum apar modificari la nivel hormonal si emotional. Centri subcorticali ai creierului, care au legatura cu recompensa, motivatia si emotiile. sunt activati atunci cand ascultam muzica.

Muzica clasica, de exemplu, se foloseste in cabinetele ginecologice, unde viitoarele mamici au raportat dureri mai mici dupa ce au ascultat acest gen de muzica si chiar in anumite spitale din strainatate, unde sunt tratati copii nascuti prematur, muzica asigurand un fond zgomotos apropiat cu cel din burtica mamei. S-a mai demonstrat si ca muzica clasica, muzica instrumentala, are un efect benefic asupra pacientilor chirugicali, diminuand considerabil durerea si anxietatea.

Ascultarea muzicii are la bază un lung şi complex lanţ de procese neurofiziologice a căror desfăşurare în timp este, însă, cvasiinstantanee. Aceste procese, iniţial acustice, sunt „convertite” într-o percepţie complexă (după J. Eccles – 1995) care noua ne da starea de spirit.

Pentru cei care se ingrijoreaza mai mult decat este normal, care sunt prieteni cu anxietatea in perioada aceasta, muzica poate ajuta la relaxare, in special muzica instrumentala, mai lenta, poate clasica sau downtempo, chill out sau buddha bar, acompaniata si de cateva exercitii de meditatie sau mindfulness creeaza un combo perfect in aceasta directie. Evident, daca anxietatea este una puternica, puteti oricand apela si la ajutorul unui specialist, unui psihoterapeut, chiar si online.

Pentru cei care sunt vizitati de tristete mai mult ca de obicei, in perioada asta, le propun sa fie atenti la ce fac cele mai fericite persoane, si anume copiii. Uitandu-ne la copii putem observa ca tristetea nu le este prieten bun, iar cand ii mai viziteaza, se rezuma doar la vizite scurte. Care este secretul bunei dispozitii a copiilor? Pai, unul dintre ele si cel mai important, zic eu, este miscarea. Miscarea si exercitiul fizic, fie ele facute doar in joaca, aduc un aport semnificativ de endorfine sau „substante ale fericirii”. Astfel, urmarind copiii, observam ca muzica pe care ei o asculta cel mai des, este o muzica ritmata, alerta, care te invita la miscare, dans si care ne inunda cu dopamina. Aici avem muzica pop, dance, house, latino, hip hop si RnB etc, dar si muzica clasica „vesela”.  Evident, pentru cei care trec printr-o depresie, exercitiul fizic si muzica sunt binevenite la pachet cu psihoterapia, pentru ca, nu trebuie sa uitam ca depresia nu este un moft, ci este o boala ucigasa!

Muzica ne mai poate purta si pe sirul amintirilor, pentru ca, de multe ori, o anumita melodie trezeste in noi amintirea unei intamplari, unei situatii sau unei perioade, dar si felul in care ne simteam atunci. Aceasta ancora, ne poate ajuta la nevoie, sa calatorim in timp, intr-o perioada in care ne simteam excelent, si sa ne transpunem in aceea stare de bine.

„Music and rhythm find their way into the secret places of the soul” Plato

1 thought on “Cum muzica ne influențează starea de spirit”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button