Hobbyurile – pentru minte și pentru suflet

Ca un exercițiu de cunoaștere de sine, am întrebat recent un grup de prieteni care sunt hobby-urile lor. Multi dintre ei au ramas blocați. Hobby-uri? Cine are timp?

Nu sunt singurii care considera asta. În zilele noastre, suntem super, mega, ultra ocupați! Între dusul copiilor de la pian la fotbal, la meditații la matematică, păstrarea unei case ordonate și raspunsul unui aflux constant de e-mailuri, cum poate fi timp si pentru ceva distractiv?

Nu a fost întotdeauna așa.

La această situație contribuie diverse lucruri, dar pentru mulți dintre noi, sa fii ocupat în mod legitim pur și simplu nu este unul dintre ele. În schimb, pierdem în mod obișnuit timpul, creând iluzia de ocupare. Facebook, e-mail, Netflix – alege-ți otrava. Dacă sunteți ca mine, nu vă treziți dimineața cu scopul de a risipi atât de multe momente prețioase pe rețelele de socializare, dar se întâmplă deseori, iar acest lucru este nemăasurat pentru timpul care poate fi mai bine petrecut în altă parte.

“Sunt prea ocupat” a devenit un ecuson de onoare, un semn de virtute și importanță. Am făcut o treabă bună în a ne convinge că suntem foarte ocupați. Nu credeți prea mult în asta. Avem timp pentru un hobby … sau două

De ce ai nevoie de hobby-uri?

Hobby-urile ne ajută să ne structuram timpul. Conform legii lui Parkinson, „munca se extinde astfel încât să completeze timpul disponibil pentru finalizarea sa”. Mai simplu, lucrurile durează atât cât timp aveți. Așadar, când seara se întinde înaintea ta, neprogramat, s-ar putea să te surprinzi lucrând la acel proiect sau răspunzând la e-mailuri la ore înaintate. Șansele sunt ca, dacă ai avea o lecție de canto sau o ora de jiu-jitsu în acea seara, ai face aceste sarcini mult mai repede. Deci, hobby-urile pot părea să creeze mai mult timp prin încurajarea eficienței.

Hobby-urile promovează starea de flux.

Uitați în fața propriilor dispozitive, deseori optăm pentru agrement pasiv. Televiziunea și navigarea pe internet se află în topul listelor celor mai mulți dintre noi. Și, cu siguranță, cu toții trebuie să lenevim din când în când, dar suntem cu mult mai mult inviorați de timpul liber petrecut activ, ceea ce psihologul Mihaly Csikszentmihalyi numește activități de flux. Dacă v-ați pierdut vreodată într-un sport, un proiect de artă sau o altă activitate absorbantă provocatoare, veți avea un flux experimentat. Timpul zboară, conștiința de sine dispare și ești cufundat complet în activitatea respectiva. Hobby-urile, în special cele care ne extind abilitățile, încurajează această stare de flux .

Hobby-urile pot favoriza noi conexiuni sociale. Deși unele hobby-uri sunt eforturi solitare, multe ne scot în comunitățile noastre, întâlnind oameni pe care altfel nu i-am întâlni, împărtășind pasiunile noastre și formând noi legături. Nenumărate studii au descoperit că o conexiune socială este o componentă cheie a fericirii și a unei vieți semnificative, iar hobby-urile au potențialul de a crea noi legături prețioase.

Hobby-urile te fac interesant.

Pasiunile ne oferă ceva despre care să vorbim la petreceri și în diverse situații sociale. Ele adaugă straturi identității tale, bogăției conceptului tău de sine. Oamenii vor să fie în preajma celor cu pasiuni, cu un sentiment de curiozitate, cu povești de împărtășit. Nu numai că te simți mai inspirat când ai o viață bogată și activă, ci îi vei inspira și pe alții.

Hobby-urile ne ajută să facem față stresului. Imaginează-ți o zi grea la birou, unde ai fost criticat dur de șeful tău. Revenirea acasă și pornirea televizorului pot oferi o scurtă distragere a atenției, dar nu se adresează ego-ului deteriorat. Acum imaginați-vă că, după muncă, vă îndreptați către meciul de fotbal cu amicii sau clasa de olărit. Aceste activități sunt mai mult decât distrăgătoare de atenție. Exista mai multe fațete ale conceptului de sine, iar hobbyurile vă reamintesc de acestea și le dezvoltă. Angajat, da, dar și sportiv sau artist. Ca atare, o lovitură pentru un aspect al identității tale este mai puțin dăunătoare. Pur și simplu, ouăle tale nu sunt toate într-un coș.

Iar beneficiile se pot răspândi în alte aspecte ale vieții tale. Dacă poți desemna o oră pe zi sau chiar câteva ore pe săptămână pentru ceva de care te simți cu adevărat inspirat și însuflețit, nu rămâne surpris dacă o parte din acea încărcătură nouă va trece în viața de muncă și de familie.

Deci, ce ar trebui să alegi ca un nou hobby?

Poate există ceva ce ai dorit întotdeauna să faci, cum ar fi să înveți să tricotezi, să practici gradinaritul sau să cânti la pian. Poate există ceva ce ai obișnuit să iubești pe care ai încetat să il faci. Poate că ai putea contacta o nouă organizație: cateva clase de dans, o echipă de fotbal sau un club de carte. Daca te simti cu adevarat deschis poti rasfoi o revista si sa alegi ceva din capriciu. „Apicultură! Acum sună interesant.” Doar sa nu cazi plasă tot timpul acestei scuze cu „Ah, bine. Poate într-o zi, când copiii părăsesc casa sau când ies la pensie.”

E bine sa profiți de timpul pe care îl ai acum, să îl găsesti dacă simți că nu îl ai, să descoperi ceva ce iți place și sa pui in practică această dorință!

2 thoughts on “Hobbyurile – pentru minte și pentru suflet”

 1. Gabriela Cristea

  Excursiile pe munte sunt hobby-ul meu; vreau sa am si o rutina in sport. Dans si tenis.
  Si.. Candva scriam si eu. Acum mai putin. Cu toate ca imi place sa scriu 🙂
  Ma bucur ca le-am readus in atentia mea. Multumesc Ioan!
  Si vreau sa controlez timpul meu petrecut pe fb/instagram 🙂
  Tu, ce hobby ai?

  1. Buna, Gabriela! Multumesc pt comentariu, in primul rand. Ma bucur sa aud ca te gandesti la ceva activitati fizice. Ne prind bine! Si eu am cateva sporturi pe care le practic cu mare placere, chiar si atunci cand nu am chef. Sau sa zic: “mai ales” atunci cand nu am chef.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button