Depresia postnatală sau postpartum

        Îngrijirea unui nou-născut poate fi dificilă. Ești lipsită de somn, obosită și probabil te simți anxioasă din cauza așteptărilor personale și sociale cu privire la ceea ce va urma.

Acest lucru este firesc. De fapt, așa se simt cele mai multe femei după ce aduc pe lume un copil. Deci, de ce simți că mai e și altceva?

Plângi des și fără motiv, aparent. Ești mai iritabilă decât de obicei și, uneori, chiar ai chef să te îndepărtezi de toată lumea – inclusiv de copilul tău. Și apoi, te învinovățești pentru că simți asta.

Da, ar putea fi altceva: depresia postpartum.

        Relaxează-te, nu ai făcut nimic pentru a provoca acest lucru. Corpul și mintea ta pun un filtru prin care te vezi pe tine, lumea și copilul tău. Dar, cu ajutor, acel filtru poate fi ridicat.

Un prim pas bun este înțelegerea a ceea ce este depresia postpartum. Importantă este și să fii deschisă, să poți vorbi despre anumite simptome cu familia, prietenii și chiar cu profesioniștii din domeniul sănătății mintale.

        Cum se simte depresia postpartum?

         În sfârșit, ai acest copil prețios pe care îl aștepți de atât de mult timp. Cu toate astea, atunci când îl privești, nu simți bucurie, așa cum toată lumea se așteaptă – așa cum te-ai așteptat.

În schimb, te simți extrem de tristă și chiar furioasă. Uneori, s-ar putea să te simți chiar dezinteresată. S-ar putea să te uiți la bebelușul tău și să nu simți … nimic. Apoi începi să crezi că s-ar putea să fie ceva în neregulă cu tine și acest lucru te face să te simțiți mai rău.

În realitate, aceasta nu e cine ești tu cu adevărat și nu te reprezintă pe tine ca persoană sau ca părinte. În schimb, aceasta este depresia postpartum. Este o afecțiune ce ține de sănătatea mintală care afectează modul în care gândești, simți și cum te comporți.

O combinație de factori – majoritatea scăpați de sub control – te-au determinat să te simțiți așa. Cu alte cuvinte, depresia postpartum nu este rezultatul unui defect, al slăbiciunii sau al lipsei  capacității de a crește un copil.

       Simptomele depresiei postpartum afectează 1 din 8 persoane care au născut.Această problemă poate avea impact asupra tuturor raselor, vârstelor și mediului socio-economic. În unele cazuri, și mame care nu au născut au simptome de depresie postpartum.

Simptomele depresiei postpartum apar de obicei în decurs de 4 săptămâni după naștere. În unele cazuri, pot apărea și mai rapid, chiar și în primele 72 de ore.

Uneori, este posibil ca unele simptome să nu apară decât la 6 luni mai târziu sau chiar până la un an după naștere. Acest lucru poate face uneori dificilă identificarea ca depresie postpartum.

        Uneori, depresia postpartum nu este evidentă după prima naștere, dar se poate dezvolta după sarcini viitoare. Depresia postpartum pare să se “rezolve” pentru unele persoane în câteva luni, dar dacă nu este tratată, simptomele pot reveni.

Probabil te vor vizita sentimente de rușine sau vinovăție pentru că ai suferit de depresie postpartum – ceea ce trebuie să știi este că acest lucru nu se întâmplă din cauza a ceea ce ai făcut sau nu ai făcut corect.

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona simptomele și a te simți mai bine. Primul pas este obținerea sprijinului unui profesionist din domeniul sănătății mintale care poate lucra cu tine și care te poate ajuta să faci față.

      Ce cauzează depresia postpartum?

       La fel ca și la alte tipuri de depresie, nu există încă un consens cu privire la cauza exactă a depresiei postpartum.

Unii cercetători au propus că ar putea fi legat de nivelul hormonilor. Unii oameni ar putea fi mai sensibili la creșterea nivelului hormonilor în timpul sarcinii și la scăderea bruscă imediat după naștere.

        Este probabil ca depresia postpartum să fie cauzată de o combinație specifică de factori fizici și emoționali.

Unii factori care pot fi asociați cu o probabilitate mai mare de a dezvolta depresie postpartum includ:

 • tulburare tiroidiană sau afecțiuni conexe
 • antecedente medicale sau familiale de depresie
 • sarcini multiple
 • antecedente de tulburare bipolară sau tulburare de anxietate
 • sistem de sprijin slab sau izolare socială
 • astm
 • sarcină la adolescență
 • travaliu prematur
 • privarea de somn
 • pierderea recentă a unei persoane dragi
 • complicații de sarcină și naștere
 • simptome ale depresiei în timpul sarcinii
 • consumul de alcool și substanțe

       Simptomele depresiei postpartum

        Simptomele depresiei postpartum pot fi foarte asemănătoare cu cele ale altor tipuri de depresie. Ele devin intruzive, debilitante și persistente până în punctul în care te împiedică să îți trăiești viața normal și funcțional, cu toate că, nu toată lumea are aceleași simptome sau cu aceeași severitate, ceea ce uneori face dificilă diagnosticarea sau autoidentificarea.

Dacă începi să observi unele simptome ale depresiei postnatale, s-ar putea să ai și un sentiment general de genul „Nu pot să cred că se întâmplă asta” sau „Credeam că o să fiu atât de fericită, dar acum nici măcar nu mă simt apropiată de copilul meu . ”

De asemenea, s-ar putea să te întrebi când se va termina sau ce se va întâmpla dacă aceste sentimente nu dispar.

Depresia postpartum este o afecțiune care poate fi gestionată.

Simptomele generale ale depresiei postpartum includ:

 • te simți copleșită de cele mai multe ori
 • tristețe intensă și sentimente de deznădejde
 • plângi fără „nici un motiv” și des
 • dorința de a te îndepărta de bebeluș, partener, membrii familiei și situații sociale
 • te simți detașată, deconectat sau neinteresată de copilul tău
 • senzație de deconectare de partenerul tău
 • te îngrijorezi că s-ar putea să îți rănești copilul
 • te îngrijorezi că altcineva ar putea să-i facă rău copilului
 • a nu putea dormi nici măcar când bebelușul tău doarme
 • nu poți să te relaxezi
 • te simți singură sau neglijată de ceilalți, chiar dacă sunt prin preajmă
 • probleme de concentrare
 • modificări ale poftei de mâncare
 • episoade de anxietate extremă
 • furie fără un declanșator aparent
 • nu poți să te bucuri de activități așa cum făceai înainte
 • simți vinovăție și rușine
 • dureri fizice
 • gânduri suicidare recurente

Aceasta nu este o listă all-inclusive de simptome. Depresia postpartum nu arată la fel pentru toată lumea.

Uneori, există simptome subtile care ar putea fi ratate, dar care afectează totuși părinții și copiii lor.

Unul dintre aceste simptome subtile este tendința de a ne concentra prea mult pe gândurile negative. Aceste gânduri ar putea fi legate de multe aspecte sau de nici unul, inclusiv de tine și de copilul tău.

Această concentrare asupra negativului te poate determina să interpretezi greșit câteva indicii de la bebeluș. De exemplu, un strigăt doritor de confort din partea celui mic ar putea deveni o pacoste pentru tine și te-ar putea face să ieși din cameră.

Aceasta, desigur, nu este intenția ta – dar din cauza stării tale deprimate, așa te simți. Acest lucru te poate împiedica să te atașezi de bebeluș și să răspunzi nevoilor lui.

Uneori s-ar putea să înceapă să te obsedeze anumite lucruri. De exemplu, este posibil să verifici încuietorile tot timpul sau să verifici la fiecare câteva minute dacă bebelușul este în siguranță. S-ar putea să simți, de asemenea, că nu dorești ca nimeni altcineva să atingă copilul.

Aceste semne și simptome pot dura o perioadă lungă de timp – de la săptămâni la luni. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să vorbiți despre aceasta cu familia și profesioniștii din domeniul sănătății mintale imediat ce le observați. Psihoterapia nu este o unealtă ce trebuie neglijată!

Mama este cea mai importantă persoană în dezvoltarea nou-născutului şi a sugarului. Pentru acest rol, este nevoie ca ea să aibă suficientă energie şi interes faţă de bebeluş, pentru a face faţă provocării reprezentate de îngrijirea acestuia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button