Viața cu atacurile de panică

“Stau în mașină așteptând să intru în supermarket. Anxietatea se varsă asupra mea. Sunt rece și fierbinte în același timp, cu transpirație care curge pe spate, cu părul ridicat pe brațe. Ies în sfârșit din mașină. Dar, pe măsură ce mă îndrept spre magazin, mă simt de parcă ar urma să leșin. Iluminarea fluorescentă din magazin pare foarte intensă și deranjantă. Culoarele largi, destul de ciudat, se simt claustrofobe. Respirația mea se simte finită, ca un balon plutind spre cer, pe care nu-l poți prinde. De fapt, uneori simți că plutești împreună cu balonul

Aceste lucruri le simt și în alte locuri. Uneori, se întâmplă când sunt la mall sau undeva nou. Uneori, se întâmplă atunci când încerc să mă bucur de o cină delicioasă cu prietenii, să vizionez un film cu soțul sau pur și simplu când conduc către casă. Dintr-o dată corpul tău se inundă cu adrenalină. Ești lovit de o senzație de groază și de o urgență iminentă, de parcă vei muri, vei înnebuni, vei leșina sau vei pierde controlul ”, mi-a spus A. la prima ședință de terapie.

Ea a definit un atac de panică care apare dintr-o dată și din senin, angajând un răspuns de urgență așa cum s-ar întâmpla dacă sunteți într-un pericol iminent. Un răspuns “firesc”, cu excepția faptului că se întâmplă în absența oricărei amenințări reale.

            Atacurile de panică pot fi terifiante. S-ar putea să fiți convins că aveți un atac de cord. S-ar putea să vă simțiți paralizat. Și, desigur, vă confruntați cu o teamă intensă, care vă afectează întregul corp.

Un atac de panică poate avea unele dintre următoarele simptome: bătăi rapide de inimă, palpitații, amețeli, dificultăți de respirație, probleme cu stomacul, amorțeală și furnicături, frisoane sau bufeuri, senzația că lucrurile nu sunt reale sau senzația de deconectare de la sine, gânduri despre înnebunire sau pierderea controlului.

De asemenea, începeți să vă temeți să aveți atacuri de panică. De exemplu, dacă ați avut un atac de panică în timp ce făceați cumpărături, începeți să vă temeți de viitoarele atacuri de panică la supermarketuri. Acest lucru vă poate determina să le evitați. Dar evitarea doar amplifică și perpetuează anxietatea. De-a lungul timpului, s-ar putea să vă treziți spunând nu la orice experiență care poate declanșa disconfort.

          Există și destul de multă rușine asociată cu atacurile de panică. De exemplu, unii clienți de sex masculin (și nu numai) se simt foarte jenați, datorită imaginii lor de sine, a ceea ce ei cred că ar trebui să fie, poate că ar trebui să fie invincibili sau să controleze aceste stări.

Vestea bună este că atacurile de panică sunt tratabile. Nu contează cât timp te-ai luptat cu ele, există tratamente eficiente și relativ scurte pentru a te ajuta să îți îmbunătățești starea.

Tratamentul la alegere

           Recomandările  experților sugerează că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt cele două tratamente „de primă linie” pentru aceste probleme. Despre terapia cognitiv-comportamentala poți găsi chiar aici pe site un articol în care am încercat să explic cât mai detaliat cum funcționează și tot ce trebuie să știi.

Inhibatorii selectivi ai recaptării serotoninei(ISRS) sunt o grupă de medicamente care poate fi prescrisă doar de un psihiatru, iar acest tratament medicamentos merge foarte bine asociat și cu partea de psihoterapie pentru rezultate mai rapide si mai durabile.

Strategii suplimentare

             Angajează-te în obiceiuri sănătoase și să încearcă să minimizezi stresul. Da, panica se poate întâmpla din senin. Dar dacă ești obosit, nu mănânci corect sau ești prea stresat la locul de muncă, îți vei începe ziua cu un nivel de bază ridicat de anxietate. Astfel va exista foarte puțin “tampon” între tine și “panică”. Având un nivel de bază scăzut de stres, vă oferă posibilitatea de a interpreta mai corect „alarma falsă de panică”, mai degrabă decât să fiți absorbit în acel tumult.

Toate simptomele fizice au un scop adaptativ, corpul vostru funcționează așa cum ar trebui și știe ce trebuie să facă; este doar un pic hiperactiv (OK, mult hiperactiv).

Nu uitați că mesajele false sunt adevărata problemă

           În final aș vrea să vă amintesc că problema nu este petrecerea, supermarketul sau mașina ta. Problema rezidă în „mesajele false” pe care creierul protector le transmite în aceste situații.

Așadar, atunci când începeți să primiți aceste mesaje, în loc să presupuneți că gândurile dvs. sunt corecte, le puteți observa și analiza.

Atacurile de panică sunt oribile dar ceea ce este și mai rău este frica constantă de atacurile de panică. Ceea ce este mai rău este să-ți structurezi viața pentru a evita panica și disconfortul, pentru că toate acestea nu fac decât să-ți restrângă lumea și să îți amplifice anxietatea.

Home » Articole » Viața cu atacurile de panică

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button