Slăbiciunea unui narcisist este ura sa extremă față de posibilitatea de a fi pus într-o situație de care să fie rușinat. Nu este nimic mai rău decât faptul de a i se arăta că a făcut o greșeală cât de mică. În mod ironic, el nu are nici cea mai mică problemă să facă aceste lucruri altora. Acest mod agresiv de a arunca vina asupra altora îl face să se simtă superior, descurajând din start orice posibilitate de a fi pus într-o situație jenantă. El este cel care dă întotdeauna primul pumn, în speranța că va fi decisiv și va termina întotdeauna lupta în picioare, învingător.
Pentru aceasta folosește o întreagă gamă de lovituri sub centură: povestește istorii vechi despre alte persoane adăugând elemente fictive jenante, află și reține detalii care pot pune într-o postură jenantă alte persoane folosindu-le la momentul oportun, exagerează greșelile altora, se victimizează atunci când se simte rușinat, aruncă vina pe ceilalți, vorbește condescendent ca pentru un copil care are nevoie acută de maturizare, atacă verbal interlocutorul pentru a-l pune într-o poziție defensivă, vorbește cu autoritate pentru a se situa într-o poziție superioară față de interlocutor, subestimează realizările celorlalți, el întotdeauna a realizat mai mult, mai repede, mai bine, încearcă cu eforturi evidente să se prezinte perfect, să facă o primă impresie foarte bună, având grijă de ținuta și fizicul său.
Soluția e una singură. Evitați primul pumn, încercați să nu deveniți o țintă. Nu încercați soluția de a lovi primul, nu faceți decât să-l întărâtați mai mult. Bineînțeles, aceasta este soluția elegantă.
Un narcisist este preocupat exclusiv de el, de preferințele sale, de aspirațiile, nevoile și succesul său, de modul cum este perceput de ceilalți. El este centrul universului, oamenii sunt doar obiecte care pot fi folosite în interes propriu. Poate că unele trăsături ale unui narcisist pot fi considerate sănătoase, dar acestea pot fi încadrate mai simplu la grija responsabilă față de persoana proprie. E altceva, un mod de supraviețuire într-o lume plină de agresiuni.
Este important să realizăm că narcisismul nu este doar un mod de comportare,o modalitate de a privi lumea, cât poate deveni o caracteristică a personalității. Această tulburare de personalitate vine cu o serie de trăsături manifestate cu orice ocazie: lipsa de empatie și indiferență față de sentimentele celorlalți, grandomanie, neasumarea responsabilității pentru acțiunile sale, credința că este superior celor din jur, dorința de a fi admirat, lupta pentru putere, manipularea situațiilor în favoarea lui.
În general simptomele apar în urma unei traume din copilărie provocată de o separare/atașare. Durerea nu a dispărut niciodată complet, sângerarea a fost continuă. Pentru a supraviețui a construit o barieră, un zid pentru a se izola de lumea care-l poate răni și în care nu mai are încredere. Este construcția unei false identități sau a mai multor imagini pe care le afișează în public în funcție de situație. Evită constant discuțiile despre cum se simte, despre slăbiciunile sale. Are tendința de a transforma rapid în istorie persoanele care îl deranjează sau de la care nu mai poate obține nimic. Sunt maeștri ai deghizării, trăind exclusiv rațional într-o lume liniară a principiilor, legilor, evitând sentimentele și emoțiile, tratându-le ca pe evenimente nesigure și intimidante, neliniare, care nu pot fi controlate.
Cum supraviețuim în eventualitatea unei astfel de întâlniri? Atenție, puțină teamă și multă compasiune.