Azi, mai mult ca oricând, comportamentul nostru e influențat de tot mai mulți factori. O sumă de agresiuni noi își fac loc în față, le descoperim simptomele, le dăm nume, definiții și găsim tot mai greu soluții.
FOMO (fear of missing out) a fost adaugat în Dicționarul Oxford în 2013. Studii recente îl definesc ca fiind senzația de neliniște, frica că pierzi contactul cu și informațiile despre cunoștințele tale, că ei știu mai multe sau se află în posesia a ceva mai mult sau mai bun decât tine.
Rezultatul este o nevoie compulsivă de a fi la curent cu noutățile superficiale ale zilei, de a răsfoi febril știrile, evenimentele și întâmplările din zona noastră de interes imediat. Și cum instrumentul perfect – Facebook – e la îndemână, nu facem decâ să intrăm în modul verifică-verifică-verifică, prinși imediat în această capcană nefericită a comparației. Unii se distrează mai bine ca tine, alții au locuri de muncă mai bune, acces la servicii superioare. Apare nefericirea, neatenția la propria persoană și, un mic eveniment pozitiv, se atenuează anxietatea, doar nu faci altceva decât să te gândești la alții.
Dependența devine evidentă, studiile o descriu ca fiind cu atât mai intensă cu cât persoanele au niveluri mai scăzute de competență, autonomie și integrare.
Opriți-vă din a mai acorda atâta atenție celor din jur. E ușor de spus, dar de unde mai aflăm noutățile, cum descoperim noile cartiere de locuit și cele mai bune locuri de muncă? Cei afectați deja de acest sindrom au dezvoltat deja obișnuința de a privi spre exterior mult mai intens și mai des decât spre interior. Au pierdut contactul cu autenticul sentiment al sinelui. Teama constantă pe care o simt înseamnă că în lumea lor ei nu mai participă ca o persoană reală.
Există soluții de tratament? Bineînțeles, chiar dacă toate vor părea clișee. Prima ar fi atenția. Îndreptați-vă atenția către lucrurile bune din viața voastră și vă veți simți bine. Sună a clișeu? Da, dar e o chestiune verificată, funcționează. Fericirea e o problemă de atenție.
Altă soluție ar fi recunoștința. Imaginați-vă că ați pierdut lucrurile pe care sunteți bucuroși că le aveți. Atunci le veți aprecia cu adevărat. Sună și acest exercițiu ușor copilăresc? E demonstrat că eliminarea mentală a momentelor plăcute din viața noastră ne va face să le apreciem mai mult, ne face recunoscători și puțin mai fericiți.
Uitați de viețile perfecte și false de pe Facebook sau Instagram. Folosiți-l ca pe o unealtă și nu ca pe un model. Priviți și fiți recunoscători pentru ceea ce aveți. Acestea sigur nu sunt iluzii.