Toți copiii sunt stresați din când în când. Ei pot avea fluturi în stomac în prima zi de școală sau s-ar putea să-și facă griji că nu vor fi lăsați la joacă. Majoritatea copiilor se vor plânge, poate mulți se vor supăra, iar în cele din urmă, vor merge mai departe. Dar pentru unul din cinci copii care suferă de o tulburare de anxietate, poate fi o provocare majoră să-și gestioneze grijile.
Dacă ești părintele sau îngrijitorul unui copil care tinde să-și facă griji sau să manifeste anxietate, probabil primul tău instinct este să încerci să-i potolești temerile. Deși va fi reconfortant pentru copilul tău în acel moment, s-ar putea să nu facă neapărat să dispară temerile sau grijile. Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să-și abordeze anxietatea.
Setează un timp pentru îngrijorare: poți să setezi un interval de timp să stai cu copilul tău și să asculți orice griji ar putea avea. Acesta poate fi un moment special pentru tine și copilul tău pentru a vorbi, așa că încearcă să limitezi întreruperile. Dacă aduce în discuție lucruri de care este îngrijorat pe parcursul zilei, îi poți spune să aștepte și să le aducă în discuție în timpul perioadei de îngrijorare. Poate ajuta copilul să-și rețină și să-și reorienteze gândurile.
Răspundeți grijilor: A răspunde unei griji poate fi o abilitate foarte utilă. Învață-ți copilul că grijile sunt ca un bully și îți provoacă neplăceri. Bătăușii dau înapoi atunci când cineva le ține piept, la fel și grijile. Să țină piept grijilor proprii va încuraja copilul și va slăbi intensitatea fricii. De exemplu, puteți să-i cereți copilului să-și confrunte grijile cu gânduri ca „lasă-mă în pace”, „pleacă” sau „nu te cred”.
Practicați relaxarea: Relaxarea și meditația sunt modalități excelente de a ușura îngrijorările copilului dumneavoastră. Îl poți ajuta să practice exerciții de relaxare și puteți să le faceți împreună. Găsiți un loc liniștit în care să vă așezați cu copilul și respirați adânc pentru a-i încetini mintea. Dacă doriți să practicați o meditație împreună, există aplicații precum Headspace care sunt orientate către toate vârstele. De asemenea, puteți căuta meditații și pe YouTube.
Acestea sunt doar câteva sugestii pentru a vă ajuta copilul dacă bănuiți că este anxios. Dacă simțiți că anxietatea interferează cu viața lui de zi cu zi, poate fi benefic să discutați cu consilierul școlar sau să contactați un psihoterapeut pentru sprijin suplimentar. Puteți începe acum pe calea cea bună, oferindu-i copilului dumneavoastră abilități utile care pot fi folosite pentru mulți ani de acum înainte.